Ik kan dit niet!

Dat zei ze tegen me, mijn leerlinge, vier jaar geleden. Ze zag er stoer uit. Maar in haar ogen zag ik een glimp van kwetsbaarheid. Ik voelde me meteen verbonden met haar. Mijn elfjarige ik. Maar ook mijn bijna vijftigjarige ik. Mijn gedachten gingen terug naar de dag dat mijn oudste vroeg naar het boek van zijn favoriete knuffel. Een boek dat niet bestond maar waarvan ik vol bravoure zei dat ik het wel voor hem zou schrijven. Dat was wat ik deed. Ik begon met schrijven. Ik bakte er niets van. “Ik kan dat niet!” Hoe vaak ik dat gedacht heb.

De onzekerheid bleef af en toe de kop opsteken
Gelukkig kom ik mijn beloften na 🙂 Ik volgde vele cursussen. Wat bleek? Ik kon het. Het personage Draakje Donatius was geboren. Ook hij dacht dat hij iets niet kon. Maar ook hij kon het 🙂 En toch … de onzekerheid bleef af en toe de kop opsteken. Ik had dan wel een leuk verhaal geschreven. Maar dat dat een boek zou worden? Wie zat er nu op mij te wachten? Er waren al zoveel schrijvers. Nog veel meer boeken. Bijna had ik het daar opgegeven. Gelukkig deed ik dat weer niet.
Dat boek, dat kwam er. Vandaag bijna tien jaar geleden.

Ze kan het! Ze is wel creatief. Jouw leerlingen zijn dat ook!!
Met die leerlinge is het ook goed gekomen. Samen met haar ben ik haar (creatieve) zaadjes gaan bewateren en bemesten. Ze had er wat hulp bij nodig. In de vorm van taalPLEZIER. En in vertrouwen in haar. Of ze tot bloei is gekomen? Ja! En hoe!! Regelmatig laat ze me, nu vier jaar later, nog regelmatig weten met hoeveel plezier ze terugdenkt aan de schrijflessen.

Je hoort het zelf vast ook regelmatig. ‘Ik kan dat niet!’ ‘Ik ben niet creatief!”
Met deze nieuwsbrief wil ik je inspireren om jouw leerlingen het gevoel te geven dat ze dat wel zijn. Net zoals mijn leerlinge. Dat gevoel wakker je (bijna) vanzelf aan als je lessen niet om taal maar om taalPLEZIER draaien. Daarom krijg je vandaag alvast een plezierige opdracht voor de a.s. Kinderboekenweek (onder aan deze nieuwsbrief). En heb ik een ebook vol taalplezier gemaakt voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar dat je gratis krijgt bij het boek ‘Draakje Donatius en de vergeten verjaardag’!

 

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen!

Naar de dierentuin

Kai gaat met zijn vader naar de dierentuin. Naar de Neushoornvogel kijken. En … naar andere bijzondere dieren. De opdrachten van deze week zijn geïnspireerd

Lees verder »