WIE IS LI LEFÉBURE

Over Li

KINDERBOEKENAUTEUR

Li Lefébure

Ik ben een kinderboekenschrijver met een missie. Schrijven en zowel kinderen als leerkrachten besmetten met het taalvirus vind ik het allerleukste om te doen!

Je vindt me dan ook of achter mijn bureau, schrijvend aan nieuwe verhalen en toffe schrijfopdrachten, of tijdens een studiedag voor een groep leerkrachten, of in de klas waar ik samen met de leerlingen acroniemen maak, knipgedichten, verhalen, nieuwe personages en meer.

HOOGTEPUNTEN

De reis van Li Lefébure

1970

Op 6 augustus zag ik het licht in Rocourt (België).

Wist je dat… in 1803, onder Napoleon Bonaparte, in Rocourt een wapenfabriek werd opgericht die 3000 kanonnen aan de marine moest leveren teneinde oorlog tegen Engeland te voeren.

1976

Ik ging bij de scouting. En was mijn liefde voor dieren en natuur al in grote mate aanwezig … dat werd alleen nog maar meer aangewakkerd. 

Wist je dat… Robert Baden Powell, een Engelse soldaat, oprichter is van de scouting. Samen met zijn broers maakte hij lange tochten, bouwde hutten en ze zorgden voor hun eigen eten en sliepen in de open lucht. Toen hij 19 was ging hij het leger in. Hij leerde zijn soldaten hoe ze o.a. de weg konden vinden met een kompas.

1991

Vol ambitie begon ik aan mijn studie Frans en Russisch aan de Hogeschool Tolk-Vertaler. Maar ik ontdekte dat ik andermans ‘verhalen’ vertalen veel minder leuk vond dan zelf verhalen schrijven.

Wist je dat… ik een echte francofiel ben. En dat als ik alleen al de Franse taal hoor, ik helemaal blij word. En dat mijn grote droom is om ooit een appartement in Parijs te bezitten zodat ik daar kan gaan schrijven wanneer ik maar wil.

RECENSIES

2008

Op 17 augustus maakte Sepp mij moeder. De meest (letterlijk) pijnlijke maar absoluut de mooiste ervaring in mijn leven.

Wist je dat… Sepp de schrijver in mij heeft wakker gemaakt? Toen hij drie jaar oud was, wilde hij hét boek van zijn favoriete knuffeldraak. Dat boek bestond niet. Ik beloofde het voor hem te schrijven.

2010

Nog zo’n bijzonder moment in mijn leven. Op 8 maart werd Bendt geboren. Hij kwam vrolijk ter wereld en is dat sindsdien elke dag!

Wist je dat… het op 8 maart internationale vrouwendag is?

2013

Het is gelukt! Mijn eerste boek is een feit. Het boek met de favoriete knuffeldraak van Sepp in de hoofdrol. Draakje Donatius heeft het koud.

Wist je dat… de draak van Sepp niet paars is maar groen? Oeps. De uitgever wilde liever een paarse draak ipv een groene zodat Donatius anders zou zijn dan alle andere draken.

HOOGTEPUNTEN

Nominaties en prijzen

2016 
De reis van Raaf en Papegaai getipt door de NL Kinderjury

2019 
Een vreemde aap in de schaduw van de chimpansee getipt door de NL Kinderjury

2014

Tijdens het schrijven aan Sepp’s boek heb ik mijn passie ontdekt. Schrijven is wat ik het allerliefste doe en ik wil niet meer anders. Al dat schrijven heeft twee hele fijne boeken opgeleverd. ‘Het Magische wereldfeestenboek’ en ‘Draakje Donatius en de vergeten verjaardag’.

Wist je dat… ik ‘Het magische wereldfeestenboek’ samen met Esther Walraven heb geschreven? En dat Esther en ik elkaar hebben leren kennen tijdens een schrijfcursus?

2015

Het derde deel in de serie Draakje Donatius, met Elfje Floriene in de hoofdrol, komt uit. En … het boek van dromen: ‘De reis van Raaf en Papegaai’. Het schrijven van dit boek was een reis op zich. Het was een zoektocht. Een puzzel vol stukken met mijn liefde voor de wonderen van de natuur.

Wist je dat … ‘De reis van Raaf en Papegaai’ genomineerd werd door de Nederlandse Kinderjury en een top vijf plek behaalde samen met toppers als Geronimo Stilton, Janneke Schotveld, Jochem Myjer en Paul van Loon.

Tijdens het schrijven van mijn boeken werd een andere passie aangeboord. De passie om kinderen te inspireren. En lezen voor beginnende lezers leuker te maken. Zo is ‘samen leren lezen met Raaf en Papegaai’ ontstaan. Boeken geschreven in drie leesniveaus boordevol bijzondere dierenweetjes en een toffe quiz. In het eerste deel gaan Raaf en Papegaai naar ‘Het dak van de wereld!’, de Himalaya.

Wist je dat… ‘Het dak van de wereld’ een metaforische omschrijving is voor de hoogstgelegen regio ter wereld? Het verwijst naar het bergachtige gebied van Azië, hoger dan 4500 meter. Met 8848,86 meter kan de Mount Everest met recht ‘Het dak van de wereld’ genoemd worden.

 

2016

Tijdens het schrijven over de bijzondere reizen van Raaf en Papegaai wordt mijn liefde voor dieren en natuur alleen nog maar meer aangewakkerd. Mijn inspiratie is onuitputtelijk lijkt het. De verhalen voor het boek Expeditie Regenwoud vloeien uit mijn pen. Een boek vol bijzondere dieren zoals Quetzal en Sulawesi jaarvogel. Maar ook een boek vol bijzondere thema’s zoals afscheid nemen, heimwee hebben en anders zijn. Een boek om na elk verhaal na te praten.
Ook verschijnt het tweede deel in de serie ‘Samen leren lezen’: ‘Naar de verre vlakte.’ Een bijzonder verhaal met heel veel bijzondere Australische dieren in de hoofdrol.

Wist je dat … kangoeroes niet achteruit kunnen lopen of springen?

2017

Ik ben nog lang niet klaar met Raaf en Papegaai en begin aan ‘Het grimmige bos’. Een verhaal waar ik kinderen veel bijzondere weetjes over de herfst en winterslaap wil leren.

Wist je dat … bomen ook een soort winterslaap houden? In de herfst wil hij het water dat hij normaal uitzweet, bij zich houden omdat hij het koude water uit de grond moeilijk kan opnemen. Hij trekt de bladgroenkorrels uit de takken, maakt een kurklaagje tussen de takken en bladeren zodat ‘de boel’ afgesloten is en laat de bladeren vallen. Op die manier verliest ‘ie minder vocht en beschermt hij zich tegen uitdroging. 

2018

Een droom komt uit! Ik mag van dr. Jane Goodall, die in Tanzania 20 jaar lang onderzoek deed naar chimpansees in het wild, een boek over haar schrijven. Ik wil kinderen laten zien wat voor een baanbrekend onderzoek ze gedaan heeft. Haar jarenlange inzet voor dieren en natuur mag niet vergeten worden, dat moet doorgegeven worden. Hoogtepunt van dit jaar is dat dr. Jane aanwezig is bij de boekpresentatie van ‘Een vreemde aap’. Dit jaar komen ook nog maar liefst twee nieuwe delen in de ‘samen leren lezen’ serie uit. Raaf en Papegaai bereiken veel beginnende lezers en ik krijg veel enthousiaste reacties van ouders die vertellen dat hun kinderen lezen niet leuk vinden maar de samenleesboeken verslinden. Dat maakt me natuurlijk erg blij.

Wist je dat … ‘Een vreemde aap’ genomineerd werd door de Nederlandse Kinderjury en een top drie plek behaalde samen Dav Pilkey (Dogman) en Jochem Myjer (De Gorgels). Een hele eer.

2019

Het vijfde deel in de serie ‘samen leren lezen’ komt uit. Dit keer gaan Raaf en Papegaai naar het land van de rijzende zon, Japan.

Wist je dat … er meer dan 50.000 mensen in Japan wonen die ouder zijn dan honderd jaar?

2020

Het was een tijdje stil rondom Draakje Donatius en Elfje Floriene. Maar ze zijn weer terug om de harten van kleuters te veroveren. Dit keer een girlpower verhaal. Meisjes kunnen echt bijna net zoveel als jongens. En een fijn moraal … als je samenwerkt, lukt alles nog beter ☺ Ook komt het boek ‘Lees, verwonder en … schrijf!’ uit. Een boek waar ik erg trots op ben. Het is een fantastisch naslagwerk geworden voor leerkrachten en ouders die hun leerlingen en kinderen echt leuke schrijfopdrachten willen aanbieden. Schrijven was nooit zo leuk!!

En als afsluiter … Het Maya mysterie. Een nieuwe samenwerking met Esther Walraven. Het is een feest om samen aan een boek te werken en elkaar te inspireren. Het is een spannende detective geworden voor kinderen vanaf 9 jaar.

1.607