Taalspelletjes

Bewaar jij het lekkerste voor het laatst? Of eet je het lekkerste het eerst? Tot voor kort bewaarde ik het lekkerste voor het laatst, want dan kon ik het langst van die lekkere smaak genieten. Ik verbaasde me er altijd over dat mijn twee zonen, Sepp en Bendt, altijd begonnen met het lekkerste. ‘Als ik mijn eten nou niet op krijg … dan heb ik het lekkerste niet gegeten en dat mag niet gebeuren,’ zei Bendt eens.

 

Dat zette me aan het denken. Moest ik misschien ook gewoon met lekkerste beginnen? Ik twijfelde. Maar toen las ik in Enrico Galiano’s boek De bijzondere woorden van Gioia over de lekkere taartjes die een leraar filosofie voor zijn leerlingen had meegenomen. De leerlingen mochten er allemaal een kiezen. Ze waren nog niet halverwege met het eten van de taartjes toen de leraar gebood te stoppen en de taartjes weer in te leveren. Het werd rumoerig in de klas. Ze hadden het lekkerste deel voor het laatst bewaard en nu mochten ze niet verder eten …

 

Dat was de belangrijke les van de leraar. Je hebt maar één taartje en maar weinig tijd om het op te eten. Eet niet eerst de korstjes, maar eet het lekkerste nu, want nu heb je daar de tijd voor. Doe het leukste het eerst. Want nu kan het.

 

Daarom ben ik ‘Lees, verwonder en schrijf’ begonnen met het leukste hoofdstuk: de spelletjes! Laat je inspireren door de uitwerkingen van de leerlingen.