Spreekwoorden en citaten

Je kent vast wel het spreekwoord ‘balen als een stekker’. Maar wat doet die stekker daar eigenlijk? Het spreekwoord betekent dat je iets helemaal niet fijn vindt. Dat je iets beu bent. En het heeft natuurlijk niets te maken met de stekker in het stopcontact. Toch zie ik, als ik dat spreekwoord hoor, een stekker voor me. En dan stel ik me voor waar hij van baalt. Dat hij er moe van wordt om telkens weer elektrische verbindingen te moeten maken. En als je iemand hoort zeggen: ‘Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding’, hoe lelijk zou die aap dan wel echt zijn? Ik weet niet wat er in jouw hoofd gebeurt als je zo’n spreekwoord of citaat hoort, maar mijn verbeeldingskracht gaat toch bijna altijd met me op de loop.

Ik ben niet de enige die dat doet. Mijn jongste zoon bedenkt de grappigste verhalen bij spreekwoorden. Ook de leerlingen met wie ik deze schrijfoefening doe, zijn altijd laaiend enthousiast.

Een pluspunt bij deze oefeningen is dat de leerlingen niet alleen hun verbeeldingskracht trainen, ze leren ook op een leuke manier spreekwoorden kennen. Zulke inspirerende oefeningen mogen in dit boek dus niet ontbreken.