Personages bedenken

Een verhaal valt of staat met je personage. Als lezer leef je mee met de hoofdpersoon. Je voelt de spanning in je lijf als je personage gevaar loopt en je voelt opluchting als het goed afloopt.

Bij een van de vorige opdrachten schreef ik al dat ik ooit dagen van slag ben geweest omdat een van mijn favoriete karakters van mijn lievelingsserie van Karen Slaughter doodging. Het boek was spannend tot de voorlaatste pagina. Maar op de laatste pagina gaf ze de genadeslag en vermoordde ze mijn held. Gehuild heb ik. En verdwaasd op de bank gezeten. Wel honderd keer hardop uitgesproken dat dit echt niet kon. Ik heb Karen Slaughter gemaild. Haar verteld dat ik zo teleurgesteld was en boos en gefrustreerd. Zoveel macht kan een schrijver dus hebben via zijn personages.

In dit hoofdstuk gaan we aan de slag met het bedenken van personages. We gebruiken superhelden als inspiratiebron: fantasiewezens, maar evengoed je juf, je meester of je huisdier. Als de leerling een superheld wil bedenken, laat hem of haar dan eerst een bestaande superheld nader bestuderen. Wat zijn de uiterlijke kenmerken? Wat doet de held in het dagelijks leven? Valt hij/zij dan erg op? Wat is er zo bijzonder aan de superheld? Zijn er bepaalde eigenschappen die hij of zij bezit? Is de superheld in het dagelijkse leven stiekem net heel onhandig?

Laat de leerling al schrijvende proberen uit te zoeken hoe het personage in elkaar steekt. Veel plezier met het bedenken van nieuwe personages!